Wino o jasno-rubinowej szacie. W bukiecie dominują czarne owoce typowe dla tej odmiany, owiane korzennym aromatem spalonego drewna i cynamonu, w finiszu wyczuwalna mineralna sól i pikantna gorczyca.
Polecamy do pasztetu z dziczyzny, salami, gulaszu z grzybami, do serow typu camembert i brie do deserów tort Sacher czy Dobos.
SZCZEP: Frankovka (Blaufrankisch)
Wino w kolorze piwoni o wyraźnym owocowym bukiecie. W smaku wyczuwamy czerwonych porzeczki i maliny. Wino o wyższej kwasowości, w finiszu korzenne tony.
Polecamy dobrze schłodzone latem jako aperitif, a także do dojrzałych sezonowych żółtych śliwek i moreli, duszonego drobiu, makaronowych sałatek, dobre połączenie do serów typu feta i bryndza.
SZCZEP: Frankovka rosé
Wino o świetlisto żółtej szacie z zielonym refleksami. W bukiecie wyczuwalne cytrusy ze świeżo zerwaną melisą. Pierwotnie wyczuwalne żywa i silna kwasowość, w finiszu zmieniająca się w smak gorzkich migdałów i przypraw korzennych.
Polecamy do drobiowych pasztetów, podlewania pieczonych ryb i drobiu.
SZCZEP: Veltlínské zelené (Grüner veltliner)
Aromatyczne wino o wyraźnych nutach czerwonych i czarnych owoców, wyważonej kwasowości i dojrzałych taninach. Polecane do wołowiny, pieczonego kurczaka, warzyw i koziego sera.
SZCZEP: 70% Monastrell, 30% Syrah